Tuesday, 16 August 2011

Bulan Puasa !


Hari ni saye , Mady , nak update blog ni pasal bulan ramadhan . maklum la . mesti ramai yang akan cakapcakap pasal topik kali ni kan ? hipokrit ? suke ati kau la . takkan aku nak marah . mulut kau kan ? banyak bende yang ramai tahu tapi buad2 tak tahu . " pe bende ? " mesti korang pelik . pasal puasa la . ramai yang puasa SAJE ! betul tak ? kenape saye cakap macam tu ? ini adalah dari pandangan saya dan pendapat beberape orang . termasuk la beberape alim ulamak . Bukan pak cik Halim ea ! hehe . sempat gurau . ramai yang berpuasa tapi tak solat . kenape ? bukan ke solat itu rukun islam yang ke2 ? tahu kan ? jangan la sekadar mengangguk saje . yakin la bahawa akan ade balasan bagi orang yang TERLUPA akan solat nye . saya bukan cakap untuk diri anda semua . tapi nasihat dan peringatan buad saya jugak . ada lagi . maksud puasa ialah menahan diri dari lapar dan dahaga serta dari perkara yang boleh membatalkan puasa . bukan itu je tau . mencar** jugak boleh menjejaskan puasa kita . kita jugak perlulah menyekat pandangan kita dari memandang perkara2 yang HARAM . berbalik pada solat tadi . berbaloi ke kita berpuasa tanpa melakukan solat FARDHU ? tak berbaloi baloi langsung . so , mari lah solat . nak pergi terawih ? suka suki kau lah . tapi mane lagi penting ? FARDHU atau SUNAT ? anda pikir lah sendiri . kalau kau pikir nak tambah lagi pahale , mari lah buat perkara sunat . baru lah rasa nikmat RAMADHAN kan kawan kawan ?

Dari kau orang asyik nak mencar** baik pergi solat ! FARDHU lagi penting yoo . SUNAT ? digalakkan sangat sangat .

Nampak songkok ni ? jum la wahai umat ADAM . kau period ke ? tak kan ? so ? Solat la ye . HAWA pulak jangan buatbuat kurang pandai ye . hehe . dah lah . lagi lame . lagi banyak pulak saya nak tulis . hehe .

Friday, 5 August 2011

Dah Bace , Senyap senyap ea !

Malu la nak story kat korang . hehe . Ini tentang perasaan . Bak kate Ustazah Rohaini tadi , lelaki suke pendam perasaan ! Wah ! Terbaek . Yeke aku pendam perasaan ? Bukan aku da cecite kat oranh ke ? bhahaha . Bak kata pepatah , Kalau ade jarum yang patah , jangan disimpan di dalam peti . Peh ! da macam ayat Cikgu Saliza je . Huhuhu . Sebenarnye , kite suke kat dea (sape ? ane leh bagitaw kat awak sume ! nanti kecoh la Malim ni ! hehe maklum la . Popularkan ?) da lame jugak la kite suke kat dea . lebih dari 24 jam . Okey kan ? hehe . lame la jugak . da la susah nak jumpa dia . maklum la . berjauhan . hehe . jauh ke ? bhahahaha . Kau nak tau jugak ? kau teka la . dah . dfah . kaun kau pakai teka je . hehe . Tambahan lagi kalau Cik Bera(name samaran je) bace . mesti macam macam dia teka . silap ari bulan , dah bace je terus call aku . Mati ! kau call , aku tak angkat .! hehe . bukan pe . nanti abes kredit kau la ngek . tadi jumpe dia . excited sangatsangat . hehe . tapi nampak muka je la . tak bertegur pun . malu la . takkan la nak bagitahu dia . malu laaaaaaaaaaaaa . hehe . kalau boleh la , nanti kite nak jalan jalan dengan dia . hehe . berdua je . Tak nak ade Blanca . tak nak ade presiden , tak nak ade Mak ayam , tak nak ade Pocaco , tak nak ade Jandi . hehe . berdua je . Dan Paling aku tak nak , KOKO PINKO ! sebab nanti kecoh DP tu . mesti dia malu . hehe . Maklum la kan Kembar siam kalau da berjumpe macam celaka ! hehe . Da la . nanti de pape perkembangan , kite bagitahu . Byeee .